Hampir trbabas di LPT2 gara-gara disuluh laser Hijau yang dipancarkan dari kereta di hadapannya

Seorang pengguna Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) hampir terbabas angkara knak-knak yang tidak bertanggungjawab dalam satu kejadian yang berlaku baru-baru ini.

Menurut aduan yang dikongsikan di laman Info Roadblock JPJ/P0LIS, mngsa yang dalam perjalanan balik ke Perlis dari Dungun di LPT2 arah sebelum tol Kuala Terengganu, terganggu dengan sinaran laser hijau yang dipancarkan dari kereta di hadapannya.

“Hampir terbabas di LPT2. Perjalanan balik ke Perlis dari Dungun masih jauh. Ank-ank dan isteri ada dalam kereta. Jalan licin dan hujan sepanjang perjalanan. Bawa lorong kiri kurang 80km/j.

“Dia boleh main laser aim pemandu di tempat gelap. Sudahlah banyak kereta di atas highway. Bila sampai tol, berhenti tepi dia panggil nak tegur, dia buat-buat pekak, buat muka tak bersalah pandang depan.

“Apalah bang, nywa orang jangan buat main-main. Minta peronda LPT2 pantau kejadian ini,” katanya.

Silau terok.

Dia Aim lagi.

Tak selesa nk memandu jalan licin lagi.

Sementara itu di med1a sos1al, netzen menyellar tindakan ibu bapa knak-knak terbabit yang tidak mengawasi kelakuan anak mereka.

Bagaimanapun, seorang wanita yang dipercayai ibu kepada kanak-kanak terbabit tampil memberikan penjelasan.

“Kami tak sedar pun anak-anak main laser. Kalau sedar, kami berhenti tepi dah,” katanya.

Antara komen netzen.

Mustahil tak tahu tak kan memandu tak tengok cermin belakang..jenis mak bapak yg sama banngang dgn anak²..

Anyway, syabas krn siar pix tanpa cover plet. Ni cara bagus nak ‘didik’ pesalah jalan raya.

Klu itu anak aku la,aku rampas laser tu campak baling jauh2 kat situ jgk.. Tak kisah la laser tu murah ke mhl..

Ni org kata… Anak sendiri depan mata pun tak reti nak jaga. Bila org tegur, membalas bukan main. Membalas tu mmg memadankan muka sendiri aje. Kau boleh tengok apa fasal ko dpt anak mcm tu.

Anak dlm kereta pun ko boleh tak ketahuan. Mustahil le kereta belakang takde hi beam. Sampai ke sudah tak perasan anak main laser beam. Apa ke jadah anak besar itu main laser beam yg merbhaya tu.

Boleh try ni dekat kete belakang yg selalu bg high beam n pakai lampu HID..

Seriously mimin, kalau saya jadi driver pun saya takkan perasan kalau penumpang last row buat apa kat belakang sekali… Sebab saya akan fokus dekat jalan raya, sesekali jak tengok cermin belakang.

Tapi kalau dah membelakangkan kita dia main laser, kita pun tak tau apa nak kata. Tapi sebagai driver, memang patut dia minta maaf. Sebagai pengajarab kita, kalau ada lampu suluh atau laser jangan dibagi dengan budak2 atau simpan jak dalam glovebox or sebdiri simpan. Tangan mereka gatal, banyak benda mereka nak jadikan alat mainan.

Ini Respon Driver Exora putih..

Inilah masalah ibubapa skrg…cuba ambik tau lebih sikit pasal anak…

memang laa dia buat muka x bersalah… bkn dia yg tembak laser..dia pn xtau ank dia tembak laser kt blkg.

sedar atau tidak laser tu tidak boleh berada di tangan kanak2. mcm mana boleh ada ditangan mereka kalau bukan ibu bapa yang beli benda tu. dan sebelum beli fikirkan kesannya.

Sumber: thereporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *