Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Dah setahun adik ipar dan suami duduk free rumah kami,bila bincang tumbuk dinding

 

Salam min.saya nk kongsi masalah saya,tentang adik suami saya yang menumpang rumah saya dah dekat setahun,bukan tak boleh min,dia dah khawin,anak 3..dulu mereka menyewa rumah orang,tapi lepas suami dia dibuang keja,mereka dah tak mampu bayar sewa,mereka tumpang rumah kami..niat sementara ini dah bebulan2,makan tahun..kami dah dapat kan suami dia keja pergi tak sampai 2 minggu tu,terus tak Pergi..lepas tu langsung tak cari keja.

.duk rumah kami goyang kaki,stock makanan saya beli untuk seminggu habis di makan 2 hari,dia masak untuk dia dengan suami n anak2 dia,sikit tak simpan untuk kami dah la semua tu barang saya yg dimasaknya..air cond 24jam guna tv,astro macam harta sendiri..bil sebulan 4-6ratus lebih..minta share bayar jerit marah2..anak mereka 7thn,5thn,3thn..paling saya stress dia cakap sekarang dia mengndung pula dalam 2 bulan..dah la semua kami tanggung..anak sekolah yuran kami tanggung,untuk anak2 kami tak kisah sangat..ni untuk mak pak mereka memang kami tak suka malas sangat

.hari tu  kami face to face bincang masalah ni belum settle bincang mereka dah naik gila..meja kopi pula ditumbuk nya…lepastu masuk bilik..kami keja balik tengok ruang tamu,dapur macam tongkang pecah..mereka tengok rumah kami besar ada 5 bilik jadi mereka ingat boleh la mereka tumpang kami..saya cakap dengan suami kalau masih macam ni saya report polis cakap ganggu kententaraman orang….dah la nak raya…kesian ke anak2 mereka hidup atas ihsan orang…tq dapat juga aku cerita sikit gan kamu semua..

Fatiha Dhuha Faiyha Adha Stress sebab org menumpang rumah kita kan???sy bole fhm apa yg sis ni rasa…dri kita ikhlas nak tolong dah jadi meluat dan menambah dosa sbb ari2 kita nak mengutuk prangai diorang yg xreti bahasa ni….jalan terbaik mmg sis kena report polis je…report ke jkm yg laki bini tu langsung xbertanggungjawab ke atas anak2 dorang..jd polis dan jkm akan buat siasatan…klu dah bg betis nak peha tp dah dpt peha pon xreti bersyukur mmg kena ajar je sis.sebab laki bini mcmni mmg dah jd kaduk naik junjung…geram betul!!

Amy Syafaizal Xblh bwk bncng…halau je la.ksian kn org diri jd mngsa bt apa.slp2 nti kau lki bni kena halau dr rmh sndri

Nurfaizahasrine Amaran Call astro ckp nak hentikan sementara astro. Pegi tnb, suruh dia potong api sementara. Brg2 dapur clearkan, jgn tinggalkan apa2 kat dapur, beras pun jgn. Tong gas cabut. Letak kat umah jiran buat sementara. Skrg ni biawak2 komodo tu dah takde kemudahan, diorang akan cari penempatan lain. Pegi potong sekali air tu. Kalau umah mak awak dekat, balik dlu umah mak. Atau umah sedara mara awk ke. Kalau byk duit, duk hotel budget seminggu.Yuran sek anak dia takyah bayar. Dia nak anak dia sek, pandai dia la. Fikirkan anak awk dlu. Baru fikir anak org lain.

Shah Nida Klu utk kes adk ipar ni punce suami berlmbut…mmmmm better sis bwk ank2 kua dr umh..kms beg baju utk 1mggu msk kn dlm keta diam2 cri motel or hotel..time ambk ank sek call suami ckp nk kua g mn2 cri ketenangan..bla dh xblik umh nnt suami call srh balik..time tu sis ltk la syrt xnk tgk adk ipar ad dlm umh tu..

#org_oku_pn_bekerjalah

Ariana Dahlia Sis,orang macam tu…sis tak perlu nak beli barang dapur..apa2 sis makan kat luar…makan ala kadar untuk sementara waktu…remot tv,aicond sis sorok dalam kereta.setiap kali nak pergi kerja..jangan lupa untuk tutup semua suis dan suis kawalan utama…kalau dioarang tanya..cakap..tak mampu nak bayar..kalau beli makanan..beli makanan untuk diri sis je..dan makan depan diorang.kalau still tak berubah..sis report balai

Zuhari Yie Awk call perhilitan suruh dia dtg tangkap..cakap stok makanan kt rumah awk dimkn 2 ekor biawak..sebelum membiak baik pupuskan

Nazura Ishak Ni org kata kadang x mau bergaduh pun kalo bole tapi ni salah 1 punca dok kelai adik beradik…x bagi muka kata berkira dah bagi naik lemak….
Dah kawin sepatutnya laki kena sedia tmpt tinggal,mkn pakai orang nak nikah hampa kalut nak nikah…dah bg nikah x reti nak atoq hidup…bukan ringankan beban malah tanggung beban.

X bole sedia kat anak bini mewah pun sedia la yg takat mampu…bukan hidup dok jadi biawak hdp.Tuan umah pulak jadi hamba hampa…hampa jadi tuan.

Kita numpang buat cara tumpang bukan jadi tuan umah…
Masalah depa abis melibatkan org
x pikiaq org pun ada masalah.

Kalo aku x cakap byk dah ku bungkus reta merdak hampa p la bina hdp sendiri…semua org mula dr susah x dak nya tiba2 nak senang.

Nampak kejam tapi kita nak jugak depa rasa mcm mn kita susah…usaha sampai nak dapat senang.