Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Padah… kaki anak terkena plastik bihun sup di pasar malam-maafkan ibu haffaz

harini baru ada kekuatan nak bercerita

27/3/2019
2nd degree burn
haffaz musa 😭 bin hazman ibu tak sangka sangat

pergi pasar malam pakai carrier lepas tu
beli bihun sup . tengah pegang tu tiba tiba haffaz musa menjerit masa tu dah agak plastik sup terlanggar kaki kot then terus bagi dekat ummi(my aunty) lepas tu jalan macam biasa pergi beli kuih neram tengah beli dia merengek pelik dah kenapa sekali angkat berkedut kedut dah kaki dia kena
sup panas panas dalam plastik 😭😭😭 bukan pecah atau tumpah terkena kaki dia terus melecur macam ni. ya allah masa tu ibu punya gelepor tuhan je tahu menangis nangis sama naik dengan anak . sampai org suruh bertenang mcm mana nak bertenang sebab jadi dekat anak sendiri 😭😭😭
sebab rasa diri bersalah sangat .
3hari xmakan sebab takde selera .
im so so restless , sadness and desperate on that 3 days . couldnt accept this happen to my son and is my fault. sorry haffaz musa ibu xsengaja sangat2
😭😭😭

langkah pertama jika melecur sebenarnya kena

1.alirkan ke air paip dikawasan yang melecur selama 15minit atau rendamkan untuk mengurangkan rasa panas dan bengkak .
jangan letakkan ais.

2.jika kawasan sudah sejuk sapukan aloevera(optional lain jika dirumah) atau ssd cream atau antibiotic yang dibenarkan (order by doctor)

alhamdulilah 28/3/2019
wound totaly kering. sebulan kaki berbalut dengan payah nak mandi nak basuh berak . tiap minggu pergi jumpa surgeon sebab followup kaki dia teralih aquacell sebab dia nak meniarap merangkak. lepas tu tengah nak tukar rinkiplastis dia boleh cabut aquacell yg doktor lee tampal tu tanpa nangis . ibu debar dah.

lepas ni berhati hati pergi pasar malam sambil pegang makanan tu bahaya ada dimana mana.
apa apa yang panas memang trauma sangat.

terima kasih dr lee , kak lin dr lee melayan tca, nilam , a&e staff, suria tlg masa dlm klinik , haris kmc , kmc staff , koni & alya dtg tgok masa dekat , a&e staff , zamrud team & my family 😭 sebab tolong dan ada dikala perlu . and my agen ariff hantar sampai bilik siap .

jadi sekarang ni siapa tahu nak pakai apa untuk pudarkan parut kalau boleh hilangkan parut lagi bagus . ibu need help 😭😭😭

alhamdulilah dari awal kena dengan berbalut sampailah sekarang dah ok haffaz musa sangat aktif dah siap merangkak merata musing lagi . happy mum 😀

kredit: Marliyana Botbot

Einahpets Shia Yayya anak aku haritu terkena rice cooker.. tah bila dia masuk dapur…pecahkan telur dan ambil yang putih sapukan yang terkena panas tu.. the next day luka tu elok takyah balut pun.. biar kering sendiri..

Halijah Kamarudin Klau sya,pakai aloevera gamat D’herbs

Mohd Arif Kamaruddin Kulit baby dengan kite x sama ye so hati2 lah semua bila bawak anak g jalan2 dan beli barang dapur ok