Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pemerintahan PH : Kontraktor melayu semakin tersepit

KUALA LUMPUR 8 Mac – Birokrasi kerajaan kini semakin menyukarkan urusan kontraktor bumiputera.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Ahmad Yazid Othman selain syarat-syarat perolehan yang semakin sulit, bayaran lewat dan tender terbuka juga menyebabkan kontraktor bumiputera semakin tersepit.

“Kita dapati terdapat tender yang semakin berkurang. Ia sedikit sebanyak mengurangkan pendapatan komuniti ekonomi bumiputera yang banyak bergantung kepada perolehan daripada kerajaan.

“Tender-tender juga kita dapati dibuka dengan jumlah yang terlampau besar. Oleh yang demikian, ia hanya memudahkan mereka yang mempunyai modal yang besar,” katanya dalam sidang akhbar di Royale Chulan The Curve, di sini hari ini.

FAURUDDIN DAUD
FAURUDDIN DAUD

Perkara tersebut disokong Penolong Setiausaha Agung Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM), Datuk Fauruddin Daud yang menjelaskan syarat-syarat perolehan projek kerajaan kini semakin sulit.

Kata beliau, syarat-syarat tender telah diubah apabila kerja-kerja kejuruteraan awam ditambah keperluan untuk mempunyai bidang kerja elektrik.

“Ini beban kerana sudahlah tender berkurang, kita terpaksa pula menambah kakitangan,” katanya. – UTUSAN ONLINE

KOMEN NETIZEN

Areena Aaron Aaron Kang ada ler menteri2 yg terlebih cerdik tu sarankan kontraktor yg xde job…x dpt tender…niagalah nasi lemak..jdi pemandu ehailing…buat kebun klu ada klu xde pi keja kebun orng…

Ayah Uda Tak salah kan dulu zaman BN mereka hidup senang tapi masih macam2 lagi tak puas hatinya… GST lah hutang negaralah negara tak berduitlah tapi mereka berduit pulak kerana dapat projek… tamak agak nya nak banyak lagi sibuk mahu tukar kerajaan… so… padan muka… bila dah tak berduit senyap pulak…

Nor Azhar Cuba semak kontraktor yg dapat 84 bulan, back ground power full punya bukan org biasa biasa org kg nak kerja dpt kawasan sendiri pun payah. Yg Ali Baba pakai syarikat org lain boleh dapat, yg sendiri punya nak buat kerja sendiri merayu pun tak dapat. yg sub pakai pekerja asing boleh dapat janji… faham faham udah lee

Asraf Sani Kerajaan PH gagal dalam ekonomi.Satu je nak maklum.PH kerajaan sepenggal.. PRU15 rakyat tolak PH2

Mohdsharidollah Sharif ANIAYA PADA MELAYU ..TAK SUDAH2 SALAH GUNAKAN KUASA..DAP DAN PH MESTI DIPERTANGGUNG JAWABKAN KESULITAN2 YG DI SENGAJAKAN PADA BUMIPUTRA

Wan Mohd Aizzul Arifbillah Ini AGENDA DAP cina KOMUNIS utk jatuh EKONOMI MELAYU

 

Treding kini!

Kami akan halau Melayu keluar dari Malaysia kata Qing Shan Chew

Video : bini orang lari dari ikut jantan india kena tibai

Kerajaan tiada duit: 12,000 pekerja kena buang tetapi gaji Menteri RM105,000 sebulan

(Video) strok haba: Pelajar sekolah meninggal ketika latihan sukan di sekolah

Video : DBKL rampas & bertumbuk peniaga melayu cari rezeki tepi jalan 

Isu cek Clare: Taktik ‘permainan kotor’ Anwar makan diri

Video : Menteri agama ‘kayu’ Janda melayu semakin melampu

Video : lagi penguatkuasa kejam & tak berhati perut terhadap melayu!

aku malu dengan kembar biniku sebab salah tepuk punggg ong mon toknya dekat umah mentua

Gaji minima RM1100 ditetapkan BN terlalu tinggi, Kerajaan PH akan kaji semula – Menteri